1688 är ett märkligt år i svensk historia, för detta år så började kaffe serveras offentligt för första gången i Sverige, men även för att choklad omnämns för första gången.

Av dessa tvenne droger så är den sistnämnda otvivelaktigt förnämligare, och det finns bara ett sätt att tillreda den som dryck, enligt mitt tycke, vilket jag ska beskriva nedan.

Ordet kakao kommer från aztekernas cacahuaquchtl och olmekernas kakaw. Ursprunget till ordet choklad är mer omstritt men kan komma från nahuatls xocolatl (bitter + vatten). Drycken gjordes av rostade och krossade kakaobönor som löst upp i kallt vatten genom att man hällde den upprepade gånger mellan olika kärl tills det blev en skummande dryck. Den smaksattes också med chili och vanilj och sedan började man även dricka den varm. José de Acosta (1539-1600), en spansk jesuit beskrev xocolatl så här.

”Loathsome to such as are not acquainted with it, having a scum or froth that is very unpleasant taste. Yet it is a drink very much esteemed among the Indians, where with they feast noble men who pass through their country. The Spaniards, both men and women, that are accustomed to the country, are very greedy of this Chocolate. They say they make diverse sorts of it, some hot, some cold, and some temperate, and put therein much of that ”chili”; yea, they make paste thereof, the which they say is good for the stomach and against the catarrh”.

Den bittra kalla drycken föll inte riktigt européerna i smaken, men nästa landvinning gjordes av engelsmannen Hans Sloane (1660-1753) som på en av sina botaniska resor bjöds på traditionell ”choklad” i Jamaica. Han fann smaken vara ”nauseous” men fick snilleblixten (eller knyckte iden av någon som historien glömt) att blanda kakaomassan i mjölk. Han tog med sig denna dryck till Europa där den såldes som medicin på apotek, och på 1800-talet sålde bröderna Cadbury chokladdryck enligt Sloanes recept.

I mitt tycke är nu drycken fullbordad, alltså den ska bestå av kakao och mjölk, inget annat. Nej, den ska inte förstöras med socker!

Hur man gör riktigt god varm choklad.

Det viktigaste är förstklassiga råvaror!

1) Använd om möjligt ekologisk mjölk som kommer direkt från korna utan att ha pastöriseras eller homogeniserats. Om det inte går att uppbringa det bästa får man nöja sig med det näst bästa, mjölk med naturlig fetthalt som inte homogeniserats, ex. gammeldags mjölk.

Ekologisk gammaldags mjölk

2) 100% ren kakao av hög kvalite. Jag föredrar Valrhona poudre de cacao.

Tillvägagångssätt:

Måtta upp lagom mycket mjölk i en kastrull, snåla inte, det ska vara en stor mugg (ca 4-5 dl) och värm upp.

Medan mjölken värms så häller du lite mjölk i muggen och måttar upp 2-3 rågade (sic) teskedar och häller dessa i muggen. Rör ihop kakao och mjölken till en slät blank massa, blir det för torrt så häll i lite mer mjölk.

Rågad tesked med kakao

Ta av mjölken från plattan just innan den kokar och rör ner den i kakaomassan och njut! Naturligtvis går det att ha mer kakao om man så önskar.

En mugg riktigt god varm choklad

Manx